Goran Vračar dobitnik književne nagrade „Šušnjar“

Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva dobitnik je književne nagrade „Šušnjar“ za knjigu pjesama „Kad đavo krvi zaželi“. Vračaru će ova nagrada biti dodijeljena 1. avgusta na književnoj manifestaciji „Šušnjar“ u Oštroj Luci.

U odluci žirija se navodi da Vračar pripada onom korpusu srpskih pjesnika koji je „rat vidio uživo“ i koji je taj rat opjevao. U njegovoj poeziji, od „Leta iznad lukavičijeg gnijezda“ do nagrađene knjige, neprestano se preispituje ratna i poratna sudbina srpskog naroda, a pjesnikova „programska“ pjesma, „Ispovest ludaka“, postala je i programska pjesma cijelog jednog pjesničkog naraštaja koji je i sudbinski i stvaralački vezan za (ratno) Sarajevo.

„Iako pripada onim pjesnicima koji su stihove zapisivali na metku, onim, dakle, pjesnicima koje je Boro Kapetanović nazvao „anđelima s prve linije“, u Vračarevoj poeziji nema mržnje i netrpeljivosti. Vračar je u punom smislu te riječi nacionalno osviješćen pjesnik, ali je istovremeno pjesnik koga proganjaju utvare prošlosti i bašibozuci svakodnevice“, saopštio je žiri.

Vračareva poezija jeste trajni poziv na mir, a njegov angažman se ogleda ponajviše u onom kako pjesničkom tako i nepjesničkom kriku koji traži pomilovanje za ponižene i uvrijeđene borce koji su za litre prolivene krvi dobili „kilu riže“ i bijedni borački dodatak od nekoliko
desetina maraka.

„Da li je vrijedilo gubiti ono što smo imali da bismo našli ono što nemamo? To je konačno pitanje koje Vračar postavlja i na koje, kao i svaki istinski i pravi pjesnik, ne odgovara“, navodi se u odluci žirija.

G. D.