Ko i zašto krije kolike su plate funkcionera u Čelincu?

Plate gradonačelnika i načelnika u Republici Srpskoj poslednjih dana plijene veliku pažnju. Dok se pojedinci pretvaraju da ne znaju dokle dosežu sume koje mjesečno stižu na račune ostalih lokalnih funkcionera, cifre isplivavaju na površinu.

Priča o platama lokalnih funkcionera u Čelincu biće otvorena na petoj redovnoj sjednici tamošnje Skupštine opštine koja je zakazana za sutra, i to na inicijativu odbornika PDP-a Gorana Tubaka.  Tubak je, koristeći pravo koje ima kao odbornik, pitao nadležne - kolika je plata načelnika Čelinca, zamjenika načelnika, načelnika svih odjeljenja u toj lokalnoj zajednici, direktora javnih ustanova, te kolika je prosječna plata radnika u opštini?

Odgovor je stigao, ali u dokumentu koji su pripremile skupštinske službe nema preciznih podataka. Nadležni su se pozvali na zakone i koeficijente.

Plate funkcionera u opštinskoj upravi se obračunavaju, kako su naveli, na osnovu člana 17. Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave te Odluke o platama funkcionera opštine Čelinac. Ti akti su na snazi od 2005, odnosno 2013. i 2014. godine.

„Tim zakonom je propisana obaveza utvrđivanja plate funkcionera koja ne može biti veća od tri i po prosječne plate u jedinici lokalne samouprave, a u skladu sa tim, Odlukom je propisano da plata načelnika Čelinca iznosi tri prosječne plate zaposlenih u opštinskoj upravi, pomnožena sa koeficijentom 1,15, dok se plata predsjednika Skupštine opštine množi sa koeficijentom 1,05“, piše u odgovoru na odborničko pitanje.

Plata zamjenika načelnika, prema pomenutoj Odluci, utvrđuje se u visini od 75 odsto plate načelnika.

„Plate svih načelnika odjeljenja je ista i obračunava se na osnovu koeficijenta sa porezom 15,34 i cijene rada od 112 maraka. Visina plate direktora javnih ustanova je na nivou načelnika odjeljenja“, pojasnili su nadležni, dodavši i da je prosječna plata radnika lani iznosila 1.015,63 KM.

POTREBNIJI DIGITRON OD KOMENTARA

Goran Tubak za portal MojČelinac.info podvlači da u lokalnoj upravi odbijaju da odgovore da li je plata načelnika opštine Vlade Gligorića 3.503,2 KM ili više od toga.

Razočaran je što je, kako kaže, umjesto jasnog i nedvosmislenog odgovora koji je zatražio od nadležnih o visini plate načelnika i drugih funkcionera, dobio nešto čemu je potrebniji digitron od komentara.

„Pokušali su svoja visoka primanja zamaskirati kroz za većinu građana komplikovane zakonske odredbe i računske operacije, navodeći jedino otvoreno brojku od 1,015 KM, što je prema njihovim navodima visina prosječne opštinarske plate u 2020. godini“, istakao je Tubak.

Slanje matematičkog zadatka, umjesto tačnih iznosa, prema njegovim riječima, potvrđuje da je za sve njih, na čelu sa načelnikom iz SNSD-a, sramota koliko svotu novca dobijaju.

„Prosto je i njima samima neprijatno da uopšte napišu, odnosno preko usta prevale toliku cifru za svoju bahatost i nerad. Na sve to, izostavili su odgovor da li je to bruto ili neto prosječna plata, a posebno koliko je tačno lični dohodak načelnika. Prema njihovom računu, pošto sebi daju uvijek maksimum iz budžeta svih nas, plata načelnika bi bila nevjerovatnih  3.503,92 KM“, navodi predstavnik PDP-a u čelinačkoj Skupštini opštine.

Zna se, dodaje, da vladajućoj većini u Čelincu ništa ne znači ono što piše u zakonu.

„Ponovo pitam, kolika je plata načelnika i da li se tačan broj možda krije zbog toga što je veća od iznosa koji smo izračunali po njegovim uputstvima. Da li se ovim izbjegavanjem konkretnog odgovora opet skriva kršenje zakona“, zaključio je Tubak u izjavi za portal „MojČelinac.info“.

IMENOVANJA NA DNEVNOM REDU

Na predloženom dnevnom redu za sutrašnju sjednicu nalazi se ukupno 28 tačaka. Polovina dnevnog reda rezervisana je za odluke i izvještaje. Pred odbornicima će se naći Odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente u ovoj godini, izmjena i dopuna Odluke o opštinskim administrativnim taksama, te odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog opštinskog zemljišta u svojini opštine Čelinac neposrednom pogodbom.

Spremna je i odluka o utvrđivanju kriterijuma i raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje članova upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač opština i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Gradsko grijanje“, kao i Rješenje o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka izbora članova u tom Nadzornom odboru.

Pred odbornicima su imenovanja koja se tiču lokalne uprave. Riječ je o razrješenju vršilaca dužnosti i imenovanju načelnika u odjeljenjima za privredu i društvene djelatnosti, za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove te Odjeljenju za opštu upravu i Odjeljenju za finansije.

Međutim, u skupštinskim materijalima nije objelodanjeno o kome se radi. Data je kratka napomena da će materijali za te tačke dnevnog reda biti dostavljene na samoj sjednici Skupštine opštine kao i za onu koja se tiče razrješenja predsjednika i članova opštinske izborne komisije.

Odbornici bi trebalo da daju svoj sud o radu lokalnih institucija tokom prošle godine. U skupštinsku proceduru dostavljeni su izvještaji o radu, sa finansijskim pokazateljima, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu, fizičku kuturu, obrazovanje i informisanje, Narodne biblioteke „Ivo Andrić“, čelinačkog Doma zdravlja, opštinske organizacije Crvenog krsta i Boračke organizacije te Vatrogasnog društva, vrtića „Neven“, Policijske stanice kao i ostalih organizacija i udruženja.

Sjednica Skupštine biće održana u fiskulturnoj sali škole „Miloš Dujić“, sa početkom u devet časova. Odbornicima je u pozivu skrenuta pažnja da su tokom zasjedanja dužni da poštuju i preduzimaju sve mjere zaštite, u cilju smanjenja mogućnosti širenja virusa korona. Maske se moraju koristiti, te poštovati fizička distanca.

MojČelinac.info