Počela trka za fotelje u Čelincu, odluke do juna

Direktori javnih ustanova u Čelincu trebalo bi da budu poznati u aprilu, dok bi tačka na proceduru izbora članova u upravnim odborima trebalo da bude stavljena u maju. Svi oni se biraju na mandatni period od četiri godine.

Četvrta sjednica Skupštine opštine Čelinac zakazana je za četvrtak, a na da dnevnom redu je 26 tačaka. Prvi dio zasjedanja biće posvećen odlukama, informacijama, prijedlozima i izvještajima. Odbornici bi, između ostalog, trebalo da raspravljaju o rješenju za imenovanje predsjednika i članova Opštinske izborne komisije, imenovanju komisija za sprovođenje postupka izbora  i imenovanja direktora javnih ustanova.

Prvi čovjek čelinačke Skupštine Dejan Kurtinović, kadar Socijalističke partije, pred novo skupštinsko zasjedanje je naglasio da je plan da do kraja mjeseca bude održana još jedna sjednica, nakon čega ulaze u rutinu da svakog mjeseca bude po jedna.

„Koaliciju i dalje čini 15 odbornika. Nije bilo promjena, DEMOS je i dalje u opoziciji. Donijeli smo odluku o raspisivanju konkursa. Plan je da u aprilu završimo sa izborom direktora, a do tada očekujem da će se iskristalizovati odnosi između SNSD-a i DEMOS-a“, naglasio je Kurtinović.

Reagujući na optužbe iz opozicionih redova da su pojedinci u statusu vršioca direktora šest godina, podsjetio je da je i u prošlom četvorogodišnjem mandatu bio predsjednik Skupštine te da je 12 puta tačka koja se tiče direktora vrtića „Neven“ trebalo da dođe na dnevni red.

„Svaki put je traženo da to skinemo sa dnevnog reda. Ni jednom to nije došlo na sjednicu. Imali smo konkurs prije dvije godine, ali smo morali da ga poništimo. Raspisan je novi i stojim iza toga da ćemo kroz dva mjeseca postaviti nove direktore. I na trećoj, poslednjoj sjednici je bila tačka koja se odnosila na vršioce dužnosti, ali takođe ni tada Komisija za izbor i imenovanje nije dala svoje prijedloge i morali smo da povučemo te tačke. Svi direktori su već u statusu vršilaca dužnosti. Neki pola godine, neki godinu pa i duže, ali obrazloženje nadležne Komisije je bilo da sada ne vršimo promjene, a za mjesec, dva ćemo postavljati nove na mandatni period od četiri godine. Oni koji sada tu, tu ostaju sigurno u naredna dva mjeseca, dok ne završimo konkurne procedure, a ko će biti izabran na konkursima, vidjećemo“, precizirao je Kurtinović i dodao da bi u aprilu trebalo da bude poznato ko će biti na čelu četiri javne ustanove – Domu zdravlja, vrtića „Neven“, Centra za socijalni rad i Centra za sport kulturu.

U planu je i raspisivanje konkursa za upravne odbore.

„Članovima mandati ističu u maju, tako da planiramo krajem marta raspisati konkurse i za te pozicije“, rekao je Kurtinović i dodao da bi na aprilskoj sjednici trebalo da budu izabrani načelnici odjeljenja u lokalnoj upravi.

„Na taj način, sve izbore bi trebalo da završimo do kraja maja i da radimo normalno. Nakon izbora je najbolje da se sve postavi u isto vrijeme, da funkcioniše, a ne da svaka tri ili četiri mjeseca imamo izbor novog direktora i ostalih“, ocijenio je Kurtinović.                                              

MojČelinac.info.