Protesti u Banjaluci: Moramo da slomimo Milu i njegovu silu

Opozicione stranke iz Republike Srpske okupili su se na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi održali proteste.

Na hiljade ljudi nalazi se na Trgu Krajine i pružaju podršku organizatorima.  

Borenović je prvi stao za govornicu i kazao:

"Da im nikad više napadne na pamet da tajkunske zgrade nude narodu za sto miliona maraka. Da im nikada više ne padne na pamet da guše slobodu. Sad ćemo im reći: Dosta je! Danas se svi zaklinjemo vama da ćemo u narednih godinu dana otjerati nenarodni režim. Za godinu dana je dan odluke: da li otići ili živjeti?"

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović kazao je da je došlo vrijeme promjena.

"Dodik je rekao da ne možemo da skupimo devet autobusa. Pogledaj, Mile, koliko nas je! Narod ti poručuje da je dosta i da si gotov", kazao je Radović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kritokovao je rad RTRS-a.

"Republika Srpska mora biti slobodna. Srpska nije ni njihova ni naša. Srpska mora biti majka svih nas, a ne samo jednog sina. Svaki dan nas je sve manje, plate su male, penzije niske, privreda je loša. Kradu na svakom koraku, a kradu na kiseoniku i maskama", kazao je Nešić.

Odbornik Pokreta Banja Luka zove u Skupštini Grada Banja Luka Saša Lazić je rekao da su u vlasti svi milioneri.

"Ulica je demokratski put. Da smo se jednom prošetali glavnom ulicom, davno bi im se gaće tresle. Opustošili su nas. Vrijeme je mobilizacije. Ne dignemo li se, nećemo izaći iz ovog tamnog vilajeta", istakao je Lazić.

Predsjednik SPS-a Goran Selak kaže da SPS podržava proteste zato što je ova stranka sa svojim narodom.

"Duboka razocaranost da smo doživjeli ovakvo ponašanje vlasti. Moramo biti realni i iskreni. Izgubili su osjećaj za vlastiti narod. Oni su bivši, samo toga još nisu svjesni", poručio je Selak.

Predsjednik GO SDS-a Milan Miličević poručuje:

"Dosta je laži, dosta je lažnih patriota, dosta je straha. Ne bojimo se, Milorade, tvojih žohara i poltrona. Mi želimo da dišemo čisti zrak, a vi želite da nam uzmete taj zrak. Mi želimo osmijeh na licima ljudi. Da bismo stvorili taj dan, prvo moramo da otjeramo Milorada i njegove poltrone u zaborav."

Poslanik SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović rekao je da ne bi bio u Dodikovoj koži.

Vukanović je ujedno dobio i najveću podršku naroda na protestima na Trgu Krajine.

"Turci su uzimali danak u krvi, ali danas je danak u krvi gori. Niko nas nije ovako razorio. Pakuj se i odlazi! Mora da se čuje do Bakinaca. Moramo tiraninu stati za vrat", poručio je Vukanović.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić kaže da opozicija ne da ni Hercegovinu, ni Krajinu, ni Semberiju, ni Romaniju.

"Za Srpsku su ginuli, a vidite šta rade. I samo jedna riječ opisuje sve ono što rade: izdajnici. Toj izdaji se mora stati nogom za vrat. Da se niko više ne usudi da radi svojoj zemlji ovo što oni rade. Ona je naša koliko i njihova, ali je mi volimo u srcima, a oni u svojim novčanicama", rekla je Trivić.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da danas počinje borba protiv domaćih dahija.

"Ovo nije protest, ovo je ustanak protiv privatne države. Moraćemo povesti još mnogo ustanaka ako želimo da slomio Milu i njegovu silu. I zato će ići u zatvor. Razlika između turskog i njihovog porodičnog zuluma je u tome što Turci bar vazduh nisu uzimali", istakao je Stanivuković.

On je dodao da je Trg Krajine opet slobodan. Na Trgu su, kazao je on, tukli narod pendrecima.

"Na ovom trgu su pjevali: Ne može nam niko ništa. E bogami može! Može, Mile, narod je jači i od sudbine. Oni su prljavi industrijski gas sumnjivog porijekla kojeg ćemo izvesti iz RS, a mi smo medicinski kiseonik koji će izliječiti bolesno društvo", kazao je Stanivuković.

Bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da postoje dvije vrsta okupatora: oni koji govore stranim jezikom i oni koji govore srpskim jezikom.

"Taj vođa režima nije ništa drugo nego obična kukavica i njegovi podrepaši. Taj vođa režima crpi snagu iz straha koje ovdje večeras nema. Krenuo je da uništi slobodu medija. Krenuo je da uništi medije koji ne žele da budu poslušnici njegove politike", rekao je Govedarica.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da opozicija ima samo tri zahtjeva.

"Tražimo da RTRS u roku od 15 dana u digitalni boks uključi BN kao što je uključila ATV. U suprotnom, naše je pravo da održimo nove proteste, ali pred zgradom RTRS-a. Tražimo od pravosudnih organa da hitno procesuiraju svih odgovornih za afere nastale za vrijeme pandemije, s to je afera kiseonik, afera maske, afera tespiratori. Zahtijevamo smjenu Aleja Šeranića i Vlade Đajića. Ključna poruka je: Kad nepravda postane zakon, nas otpor postaje naša dužnost,", poručio je Šarović.

Kako su protesti počeli uz "Marš na Drinu" tako su se i završili, a okupljeni narod na Trgu Krajine uz ovacije je pozdravio sve govornike.

Video možete pogedati OVDJE

G. Dakić

Tagovi: